In varianta romaneasca a Sfantului Valentin Dragobetele reprezinta inca un moment de sarbatoare. Insa nu se refera doar la iubirea ce te invadeaza, nu sarbatoreste numai dragostea ci inglobeaza simboluri variate ce reprezinta viata, traditia, identitatea culturala.

Dragobetele de la traditie la modern

Dragobetele se identifica cu Cupidon sau Eros, zeu al dragostei. Insa asa cum si data se marcheaza se refera si la punctul de cotitura a iernii, la trecerea spre primavara. Era adesea numit si Cap de Primavara. Insa in principal se refera la viata sentimentala si se refera la intreaga suflare ce isi gaseste perechea- traditia spune ca daca nu se intampla asta pana anul urmator de Dragobete nu sunt sanse sa te implinesti pe acest plan.

In functie de zona Dragobetele inseamna o alta si alta traditie. Cert este ca peste tot acolo unde se sarbatorea era un motiv bun de a organiza o petrecere sau in varianta pur rurala o hora. Acum astfel de adunari prea putin se mai tin insa nu se ignora gandurile si actiunile simbolice care  pare ca au sanse de a duce pe cel sortit mai aproape. Spre exemplu in unele zone se crede ca fetele nemaritate ar trebui sa se spele in dimineata de Dragobete cu apa topita din ultima zapada pentru a fi mai frumoase si pentru a atrage dragostea. Se spune de asemenea ca Dragobetele marcheaza inceputul de relatii- femeile se saruta, un moment in care se declara iubirea.

Si pe principiul romanului, cum incepi asa continui, Dragobetele trebuie sa fie un motiv de veselie pentru ca acest inceput de primavara sa fie unul prosper si plin de voiosie, cu multa dragoste si voie buna. Daca asta spune traditia in varianta moderna a ramas doar acea idee de dragoste ce se sarbatoreste. Oricum ar fi avem si noi o sarbatoare care identifica o cultura aparte, o sarbatoare a  dragostei in stil pur romanesc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *