„I Will Always Love You” este un cantec scris, compus si inregistrat in original de cantareata si compozitoarea americana Dolly Parton. Piesa country a fost lansata pe sase iunie 1974, fiind al doilea extras pe single de pe al 13-ea album de studio al lui Parton, „Jolene” (1974). Muziciana a compus piesa, pe care a inregistrat-o pe 13 iunie 1973 pentru fostul ei partener si mentor, Porter Wagoner, de care se despartise profesional in acea perioada. Astfel, una dintre cele mai frumoase piese de dragoste ale tuturor timpurilor, este, de fapt, una de despartire.

„I Will Always Love You” a primit recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate si s-a bucurat de succes comercial, atingand prima pozitie in clasamanetul „Billboard” Hot Country Songs de doua ori – prima data in iunie 1974, iar a doua oara in 1982, in luna octombrie. Astfel, Parton a devenit primul artist care a reusit sa ajunga pe primul loc de doua ori cu aceeasi piesa, drept cantareata, si de trei ori, daca se ia in considerare varianta lui Whitney Houston. Parton a castigat premiul pentru cea mai buna vocalista la Country Music Awards in 1975. Versiunea din 1982 a fost inclusa pe coloana sonora a filmului „The Best Little Whorehouse in Texas”.

Versiunea lui Whitney Houston a fost inregistrata pentru filmul „Bodyguard” din 1992 si a devenit unul dintre cele mai bine vandute discuri single ale tuturor timpurilor. Versiunea lui Houston a reintrat in clasamente in 2012, dupa decesul ei, devenind al doilea single din istorie care a intrat in top trei in „Billboard” Hot 100 in lansari diferite.

Intial, Whitney trebuia sa inregistreze cantecul „What Becomes of the Brokenhearted” al lui Jimmy Ruffin, insa s-a descoperit ca piesa urma sa fie folosita in filmul „Rosii verzi prajite”. Piesa lui Parton a fost sugerata de Costner, producatorul prezentandu-i versiunea din 1975 de Lindei Ronstadt de pe albumul „Prisoner in Disguise”. Houston si producatorul David Foster a rearanjat compozitia, transformand-o intr-o balada R&B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *