John Nash, matematicianul premiat Nobel, a carui poveste de viata a inspirat filmul A Beautiful Mind, a murit, impreuna cu sotia sa Alicia, intr-un accident de masina in New Jersey, in noaptea de sambata, 23 mai.

John Forbes Nash, in varsta de 86 de ani, a fost un matematician american, specializat in domeniile teoriei jocului, geometriei diferentiale si ecuatiilor diferentiale partiale, activand in calitate de cercetator principal.

Nash impreuna cu cea de-a doua sotie a sa, Alicia, calatoreau pe un drum expres si se aflau intr-un taxi cand acest nefericit eveniment s-a intamplat. Cauza accidentul ar fi ca soferul a pierdut controlul asupra masinii, lovindu-se intr-un parapet, cuplul fiind aruncat afara din vehicul. Potrivit autoritatilor, soferul de taxi si o alta victima, dintr-o alta masina, au suferit rani usoare. Potrivit presei locale, e posibil ca, cuplul sa nu fi purtat centuri de siguranta in momentul accidentului.

Russell Crowe, care a interpretat rolul lui Nash in filmul din anul 2001, si-a exprimat condoleantele in dimineata zilei de duminica, printr-un mesaj pe Twitter. Lupta lui John Nash cu schizofrenia a fost ecranizata, in anul 2001, de regizorul Ron Howard si actorii Russell Crowe, Jennifer Connelly si Ed Harris. Pelicula a fost nominalizata la opt premii Oscar, dintre care a obtinut patru premii.

Harvard l-a invitat pe Nash sa se alature departamentului de matematica, in timp ce acesta urma studiile de doctorat, in timp ce Princeton i-a oferit termeni mult mai buni, asa ca Nash s-a inmatriculat in anul 1948. La varsta de 22 de ani acestia si-a luat doctoratul cu o lucrare de 27 de pagini ce urma sa influenteze decisiv teoriile economice din secolul XX. Apoi, a continuat ca matematician la MIT pana in anul 1959, cand acesta s-a imbolnavit grav de schizofrenie paranoida, una dintre cele mai dure boli mintale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *