In timpul epocii de piatra, sanatatea orala a femeilor era net inferioara comparativ cu sanatatea orala a barbatilor. Atunci cand stilul de viata al barbatilor de demult s-a schimbat de indata ce s-a descoperit agricultura, sanatatea dentara a femeilor a devenit chiar si mai rea de atat.

Exista o serie de explicatii pentru acest lucru. Unii sustin ca femeile au parte de o sanatate mai proasta a dintilor din cauza unor factori culturali cum ar fi indatoririle de gospodine care le impun gatitul si gustatul dintr-o gramada de feluri pe care le prepara.

Inainte de a explica mai pe indelete despre felul in care femeile au ajuns sa aiba parte de o sanatate dentara mai rea decat a barbatilor, va voi recomanda sa intrati pe wwww.targovistedentalcenter.ro pentru a putea sa beneficiati de toate sfaturile, consultatiile si interventiile la nivelul danturii de care aveti nevoie pentru o sanatate orala de fier.

Un nou studiu efectuat de catre antropologistul John Lukacs ia in considerare un cu totul alt factor-rata tot mai in crestere a sarcinilor care implica schimbari atat la nivel hormonal, cat si in dieta. In vreme ce barbatii din epoca de piatra au devenit multmai axati pe agricultura, femeile de atunci au tins mai mult pe viata de familie si pe cresterea copiilor. Sanatatea lor dentala a fost afectata pentru ca acestea au trecut printr-o gramada de schimbari la nivel fizic.

Lukacs a efectuat mai multe studii anterioare privitoare la oamenii preistorici. Acesta a observat un trend asemanator care a facut furori printre diversele culturi si nationalitati. In general, femeile au avut mai multe carii decat barbatii o data cu inaintarea in varsta.

Oricum, o observatie interesanta este faptul ca atat barbatii, cat si femeile au avut mai multe carii de indata ce societatea s-a bazat pe agricultura. In acest fel s-a atribuit o mai mica diversitate in dieta de vreme ce oamenii au invatat cum sa lucreze in agricultura si sa manance doar ceea ce le oferea roadele muncii lor.

In legatura cu femeile, Lukacs a gasit dovezi despre cum ratele in crestere a sarcinilor insotite de un nivel mai mare de estrogen le-a afectat sanatatea dintilor. In timpul sarcinii, femeile produc mai multa saliva, si calitatea salivei lor nu are abilitatea sa le protejeze dintii de bacteriile producatoare de acizi.

Schimbarile din dieta alimentara din timpul sarcinii afecteaza de asemenea sanatatea dentara a femeilor de pretutindeni. Femeile tind sa aiba anumite pofte, in special de dulciuri, mai ales in al treilea semestru de sarcina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *