Atunci cand vine vorba de misiunile din spatiu realizate de astronauti, nu putem sa nu ne gandim la conditiile de trai din mediul ostil ce se afla dincolo de atmosfera terestra. Din cauza ca nu exista gravitatie, lucrurile au tendinta sa pluteasca, astfel ce astronautii intalnesc dificultati atunci cand mananca sau isi doresc sa consume lichide. Pana in prezent, consumul de lichide intr-un spatiu lipsit de gravitatie se realiza ajutorul unui pai, lichidul aflandu-se intr-o punga. Din dorinta de a depasi acest lucru, Statia Spatiala Internationala isi doreste sa ofere conditii mai bune pentru astronautii sai.

In urma proiectului Capillary Beverage Experiment a celor de la NASA si a colaborarii agentiei spatiale cu firma de inginerie IRPI, oamenii de stiinta au reusit sa dezvolte asa-zisele Space Cups, ce au aspectul unor cani sau pahare normale si care reusesc sa mimeze consumul de lichide- asemanator cu cele care se gasesc pe suprafata Pamantului. Spre deosebire de alte recipiente care se concentreaza pe fortele obisnuite, dispozitivul Space Cups foloseste tensiunea suprafetei dar si alte forte asemanatoare pentru ca un consum de lichide sa se realizeze in mod normal.

Planuri NASA

NASA este foarte interesata in studiul dinamicii fluidelor, avand ca scop experimentarea, analizarea si observarea consumului de substante lichide de catre membri echipajului, atunci cand se afla in misiuni inafara Terrei. Insa, in ceea ce priveste noile cani- Space Cups- proiectul se afla intr-un stadiu de inceput, dar exista mari sanse ca bautul lichidelor din pungi sa ramana o amintire neplacuta pentru astronautii ce se deplaseaza in misiuni extraterestre.

NASA isi doreste sa dezvolte noi metode care sa faca timpul petrecut de astronauti in spatiu sa fie mai placut, incercand sa inlature orice fel de pericol care ar putea sa isi faca aparitia in timpul misiunii. De asemenea, NASA a dezvoltat un robot ce poate fi trimis in misiunile cosmice, si ar putea fi de mare ajutor astronautilor, reusind sa reziste in conditii extrem de ostile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *