Pretutindeni, visele au fost considerate , de multe ori in cursul istoriei, ca avand continut profetic. A afla viitorul din vise era una dintre ‘’indeletnicirile’’ obisnuite ale profetilor, samanilor si ghicitorilor. Visele premonitorii survin o data sau de doua ori intr-o viata sau poate deloc. Sigur, exista si persoane inzestrate cu certe capacitati paranormale ce viseaza mai des ce se va intampla, dar acestea numai dupa multa vreme ajung sa discearna intre simbolurile ornice obisnuite si cele premonitorii.
Una dintre cele mai vechi relatari despre un vis transformat in realitate este consemnata pe un papyrus egiptean, in urma cu circa 3500 de ani.Este vorba despre visul faraonului Tutmos al IV- lea,care, in anul 1450 i.e.n., era doar print. Acesta este momentul in care a avut urmatorul vis premonitoriu. In somn i-a aparut zeul egiptean Hormakhu, care i-a spus: ‘’In locul unde ma aflu, nisipul m-a acoperit in intregime. Promite-mi ca vei dezgropa din nisip Sfinxul din Gizeh –in al carui trup ma aflu- , iar eu iti promit ca vei domni ca faraon multi ani in pace si fericire.’’
Peste cativa ani, printul Tutmos a ajuns faraon si, in chiar prima zi de domnie, a poruncit supusilor sa inceapa lucrarile de degajare a nisipului care acoperea aproape in intregime Sfinxul din Gizeh. Doar acest lucru se pare ca i-a asigurat o domnie extreme de lunga si lipsita de conflicte intr-o perioada extreme de tulbure. Tutmos al IV-lea este cunoscut in istorie drept unul dintre cei mai longevivi faraoni din Egiptul antic.
Toti inteleptii din Antichitate erau convinsi ca cel ce viseaza se afla in legatura directa cu spiritele sau cu zeii, care-I poruncesc ce sa faca in viata de zi cu zi.Pana nu demult, psihologii moderni au constatat functia premonitorie a viselor, afirmand ca exista doar o legatura intamplatoare intre vis si realitate.
In fata ultimelor cercetari, se pare ca acestia s-au declarant invinsi, recunoscand ca, in majoritatea cazurilor in care anumite persoane viseaza evenimente cruciale, acestea se vor infaptui.